Блокчейн – революційна технологія майбутнього

Дата
20
серпня
Категорія
Думка експерта
Автор
Лілія Нікітенко

Технологія блокчейн (анг. blockchain ланцюг блоків) – це революційна,безпечна, надійна та прозора система запису та передачі інформації, що дозволяєзберігати дані у вигляді ланцюжка блоків за допомогою мережі комп’ютерів.

Блокчейн нагадує реальне життя людини, коли скоєні вчинки є незворотними. Підробити, змінити внесені дані за допомогою блокчейн-технології неможливо. Завдяки блокчейну сьогодні можна боротись з корупцією, економити кошти, у тому числі бюджетні, розвивати демократичну участь населення у публічному управлінні.

Технологія блокчейн вважається проривом XXI століття та за нею майбутнє. Зародження ідеї датується 1991 роком, а втілення її в життя відбулось у 2008 році у вигляді запровадження криптовалюти Bitcoin. Але сьогодні блокчейн-технологія не обмежується лише сферою фінансів, вона втілюється у важливіших сферах суспільного життя, зокрема у сферах публічного управління, бізнесу, енергетики, освіти, охорони здоров’я, логістики, менеджменту, інженерії, нерухомості, сільського господарства тощо.

Суттєвими перевагами використання блокчейну є:

-    децентралізація (рівноправність і розгалуженість системи робить її злам і пошкодження практично неможливими.Кожен окремий учасник є незалежним сервером);

-    прозорість (загальний доступ:будь-хто і будь-коли може побачити, які саме операції проводилися);

-    безпека (інформація зберігається із застосування криптографії);

-    неможливість внесення змін;

-    економія часу (робота системи 24/7);

-    економія ресурсів (зокрема, державних коштів).

Лідером серед держав світу у втіленні на практиці  блокчейн-технології є США, держави Європейського Союзу активно інвестують у розвиток блокчейну та інші держави є прогресивними у цьому напрямку. За прогнозами фахівців до 2030 року технологія блокчейн збільшить світову економіку на 1,8 трильйона доларів.

Розвиток цієї технології в Україні за даними Ассоціації Блокчейн України (АБУ) бере початок у 2014 р. У 2017 році Кабінет Міністрів України затвердив концепцію розвитку блокчейн-технології в Україні до 2025 року, яка передбачає підтримку створення блокчейн-стартапів, проведення наукових досліджень та створення блокчейн-інфраструктури. У 2022 році Україна отримала статус спостерігача у рамках Європейського блокчейн-партнерства (ЕВР). УУ 2023 році наша держава посіла 5 місце серед держав світу за індексом впровадження криптовалюти, оскільки криптовалюта надає унікальні відчутні переваги людям, які живуть у нестабільних економічних умовах.

У планах Уряду України запустити національну криптовалюту, е-гривню, у 2030 році. Україна входить до 14 країн-лідерів, які використовують блокчейн, а також до десятки країн, де ця технологія використовується на державному рівні. Станом на 2024 рік в Україні на блокчейні функціонують певні проєкти, наприклад: «Prozorro» (громадський контроль публічних закупівель), Smart-city (використанням цифрових технологій для розв’язання поточних проблем міста, його сталого розвитку та комфортного життя громадян), Інформаційна система Державного земельного кадастру, СЕТАМ (система електронної торгівлі арештованим майном), E-Health (електронна система охорони здоровʼя), Binance-Pay (розрахунок криптовалютою в мережах магазинів, АЗС, онлайн-сервісах), Dokaz (фіксація військових злочинів росії в Україні) тощо. До того ж, в умовах воєнного стану надання фінансової допомоги українцям від ООН, відстеження поставок зброї від США в Україну здійснюється за допомогою блокчейну.

Сьогодні Україна змушена вести боротьбу одночасно на двох фронтах. Ззовні це неспровоковане та невиправдане вторгнення росії в країну, що загрожує життю людей, інфраструктурі та самому існуванню її державного устрою. Всередині країни на першому місці національного порядку денного як для уряду, так і для громадянського суспільства, залишаються боротьба з корупцією, поточні виклики реформування публічних фінансів, публічного управління, децентралізації. Блокчейн-технологія, по своїй суті, спрямована саме на вирішення цих нагальних питань. Окрім цього, війна має наслідком знищення традиційних систем зберігання даних, розрахунків, культурної спадщини України – і тут на допомогу приходить блокчейн.

Однак, наразі маємо низький рівень освіти та обізнаності громадян про блокчейн-технологію. Про існування в Україні заснованих на блокчейні проєктів та їх можливостях значний відсоток українців навіть не знає або не вміє користуватися їхніми можливостями.

На рівні закладів вищої освіти лише у Києво-Могилянській академії вперше в Україні (та і в Східній Європі загалом)у 2022 році була запроваджена магістерська програма про технологію блокчейн. В інших українських ЗВО можна отримати знання про блокчейн лише у якості вибіркових дисциплін переважно на магістерському рівні, здебільшого на факультетах інформатики.

Тож, питання підвищення обізнаності українських громадян про блокчейн і залучення громадян до демократичної участі та здійснення громадського моніторингу влади на всіх рівнях за допомогою блокчейн-технології є необхідним та актуальним.

Подальший розвиток блокчейн-технології у важливих сферах суспільного життя в Україні неминучий і вкрай важливий. З кожним днем зростає потреба у поінформованості населення про цю технологію, наданні інструктажу для ефективного користування блокчейн-проєктами та підвищенні кваліфікації фахівців у сферах, де застосовується блокчейн. Ці потреби здатні задовольнити певні освітні проєкти про технологію блокчейн, що спрямовуватимуться на кожного пересічного громадянина України, активна та усвідомлена участь якого важлива для прискорення відновлення та розвитку України на засадах партисипативної демократії.  

Освітня Академія "UAdvise" спільно з партнерами Crystal Intelligence та BlockHound пропонують послуги консультування та курси в сфері впровадження блокчейн-технологій для бізнесу, державних органів, освітніх установ, громадського сектору, юридичних компаній та всіх, хто хоче йти в ногу з часом.

info@uadvise.com.ua

+38 067 349 02 49

Матеріал підготувала:

Лілія НІКІТЕНКО

кандидат юридичних наук, доцент,

експерт з питань демократії та розвитку конституціоналізму

Вас також може зацікавити