Новела законодавства України - Закон «Про адміністративну процедуру»

Дата
19
січня
Категорія
Думка експерта
Автор
Анжеліка Краковська

Минув місяць з того моменту, як набрав чинності новий Закон України «Про адміністративну процедуру» (ЗАП).

Робота над Законом, який можна назвати новелою в законодавстві України, йшла понад 20 років. Однак, тільки 17 лютого 2022 року він був прийнятий, і лише 15 грудня 2023 року – повністю набрав чинності.

Це Закон, який очікувала не тільки Україна, а й наші європейські партнери, оскільки він наблизив законодавство України до стандартів ЄС та ОЕСР.

Що ж важливого та нового дає нам цей Закон? Що саме він регулює? І яке його місце в законодавстві України?

Закон «Про адміністративну процедуру» регулює відносини органів виконавчої влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, інших суб’єктів, які відповідно до Закону уповноважені здійснювати функції публічної адміністрації, з фізичними та юридичними особами щодо розгляду і вирішення адміністративних справ у дусі визначеної Конституцією України демократичної та правової держави та з метою забезпечення права і закону, а також зобов’язання держави забезпечувати і захищати права, свободи чи законні інтереси людини і громадянина.

Закон запроваджує чіткі, прозорі та уніфіковані правила щодо впорядкування взаємодії між державою (з однієї сторони) та громадянами і бізнесом (з іншої).

Основними новелами цього Закону є:

  • право особи на участь у розгляді справи у разі можливого негативного рішення щодо неї (тобто НЕ може бути прийнято жодного негативного рішення/акту щодо особи без її участі);
  • орієнтація на позитивний результат (навіть якщо справу треба вирішувати довше);
  • врахування думки зацікавлених осіб при ухваленні рішення, збалансованість рішень;
  • нові ключові терміни (адміністративний акт, адміністративний орган, функції публічної адміністрації, адміністративна процедура, публічний інтерес, дискреційне повноваження та інші);
  • уніфікація підходів та спрощення законодавства (громадяни мають право звертатись до адміністративних органів за єдиною процедурою, а адміністративні органи мають єдиний алгоритм дій при наданні послуг/вирішенні адміністративних справ).

У цілому, Закон «Про адміністративну процедуру» спрямований на захист прав особи у відносинах із суб’єктами публічної адміністрації, встановлення рівних партнерських відносин між державою та особою, уніфікацію підходів вирішення адміністративних справ у різних сферах публічного адміністрування.

Завдяки цьому законодавчому акту:

внесено зміни в закони України «Про адміністративні послуги» та «Про звернення громадян»;

спричинено прийняття Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Примірного положення про комісію з розгляду скарг» та інших нормативно-правових актів.

Закон відсилає до 12 законодавчих актів, а саме до Конституції України, Кодексу адміністративного судочинства України, Цивільного кодексу України, законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про доступ до судових рішень», «Про захист персональних даних», «Про запобігання корупції»,«Про ліцензування видів господарської діяльності», «Про виконавче провадження», «Про судоустрій та статус суддів», «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги», «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України».

За невеликий проміжок часу (з моменту прийняття та набрання чинності до сьогодні) Закон зазнав змін через Закон України «Про медіа» та внесення змін до законів України щодо: удосконалення та цифровізації процедури оцінки впливу на довкілля; деяких питань діяльності Національного банку України; удосконалення законодавства про захист економічної конкуренції та діяльності Антимонопольного комітету України.

Загалом, запровадження нової загальної адміністративної процедури наблизило Україну до європейських стандартів, адже в усіх державах-членах ЄС діють закони, подібні до Закону України «Про адміністративну процедуру», які є невід’ємною складовою права на належне/добре урядування («good administration» , «good governance» ).

Для отримання більш детальної консультації від експерта щодо нової загальної адміністративної процедури зверніться за нашою адресою: info@uadvise.com.ua

Матеріал підготувала:

Анжеліка КРАКОВСЬКА

кандидат юридичних наук, доцент

експерт з публічного адміністрування

Вас також може зацікавити