Український бізнес під час війни: умови для ефективного функціонування чи цілковитого знищення

Дата
29
січня
Категорія
Думка експерта
Автор
Валерія Лимар

Повномасштабне вторгнення РФ в Україну спричинило багатотисячні людські жертви, знищення багатьох населених пунктів на сході країни, а також неможливість або обмежену можливість функціонування підприємств як виробничої сфери, так і надання послуг.

В умовах війни функціонування підприємств малого та середнього бізнесу для України є надважливим фактором, тому що завдяки податкам, які мають сплачувати функціонуючі підприємства, можливе наповнення бюджету, кошти якого повинні спрямовуватись на військові потреби. Саме вони під час війни є першочерговими й ключовими.

Компанією Gradus Research було проведене опитування підприємців, які функціонують в умовах війни, відповідно до отриманих результатів, майже 25% представників бізнесу зазначили проблему нестачі кадрів, спричинену мобілізацією та міграцією. Найбільш гнучкі представники бізнесу створюють для своїх команд умови для віддаленої роботи, пропонують додаткові фінансові стимули та залучають до співпраці громадян інших країн. Отже, зі свого боку, українські підприємства оптимізують бізнес-процеси, намагаючись зберегти продуктивність та ефективність при наявній кількості персоналу та інших ресурсів.

Невипадково зазначено, що саме зі свого боку бізнес докладає максимум зусиль, щоб виживати і функціонувати в умовах війни. Цілком логічним у українського бізнесу, який функціонує в надскладних умовах і наповнює державний бюджет, є запит до держави, яка, зі свого боку, має створювати максимально можливі сприятливі умови для роботи підприємств різних сфер діяльності.

Однак, представники бізнесу не очікують від держави значної підтримки, але сподіваються на наведення порядку в низці державних структур. Серед найгостріших проблем, які перешкоджають ефективному функціонуванню бізнесу, підприємці виділили такі:

·      високий рівень корупції

·      несприятливий інвестиційний клімат для іноземних інвесторів

·      асиметричний розвиток галузей промисловості

·      недосконала система оподаткування в умовах війни

·      недосконала судова система.

Отже, такий собі «п’ятиголовий змій» має бути знищеним або хоча б ослабленим, щоб українському бізнесу стало дихати легше в такому забрудненому, і з середини, іззовні, повітрі.

Матеріал підготувала:

Валерія ЛИМАР

доктор економічних наук, професор

експерт в сфері міжнародних економічних відносин

Вас також може зацікавити