Вибори в умовах воєнного стану

Дата
10
січня
Категорія
Освіта
Автор
Роман Гринюк, Олена Гуцуляк

Шановні колеги, партнери та всі, хто цікавиться політичними процесами в Україні!

Донедавна питання виборів в Україні з огляду на військовий стан здавалося неактуальним, проте останнім часом інформаційний простір сколихнула хвиля обговорення перспектив проведення виборів під час дії воєнного стану. Спочатку приводом для цього стала активізація роботи над проєктами змін до виборчого законодавства в експертному середовищі, пов’язаному з неурядовими організаціями. Насправді таку активність експерти пояснювали необхідністю завчасного врегулювання деяких питань з метою забезпечення виборчих прав вимушених переселенців, зокрема і за кордоном.

Проведення різних видів виборів в умовах воєнного стану Конституція України врегульовує у різний спосіб. Так, частина 4 статті 83 фактично унеможливлює проведення під час надзвичайного або воєнного стану чергових виборів народних депутатів України. Згідно з цією статтею, у разі закінчення строку повноважень Верховної Ради України під час дії воєнного чи надзвичайного стану її повноваження продовжуються до дня першого засідання першої сесії Верховної Ради України, обраної після скасування воєнного чи надзвичайного стану. Вносити зміни до Конституції в умовах надзвичайного або воєнного стану не дозволяє частина 2 статті 157.

Формально Конституція України виключає можливість проведення лише чергових виборів народних депутатів України. Щодо інших видів виборів (зокрема за суб’єктом, президентських та місцевих) Конституція такої заборони не встановлює. Відповідні обмеження передбачено Законом «Про правовий режим воєнного стану» та Виборчим кодексом. Отже теоретично, зміни до законодавства можуть розблокувати певні види виборів під час воєнного стану.

Повністю погоджуючись, що вибори є надзвичайно важливими і як засіб участі народу в управлінні державними справами, як форма безпосередньої демократії, і як засіб «ротації» в органах влади та формального підтвердження їх легітимності, але є «але». Вибори – це не лише доказ демократичного характеру держави, в першу чергу самі вибори мають бути демократичними. І для цього існує ряд вимог і критеріїв (принципи виборчого права, засади виборчого процесу, міжнародні виборчі стандарти та належні практики, виборчий доробок Європи), значна частка яких, в умовах війни, не може бути виконана. Варто зупинитися на тих перешкодах і ризиках, що їх несуть «воєнні» вибори.

Запрошуємо вас ознайомитися з повною версією статті "Вибори в умовах воєнного стану: Конституція, законодавство, реальність", що була опублікована у Науковому віснику Ужгородського національного університету. Серія: Право. С. 113-123.

Автори: Роман Гринюк, д.ю.н., професор, Олена Гуцуляк, к.ю.н.

Вас також може зацікавити